ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

5ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΝΕΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ 2011

 

Διοργάνωση Αθλητικός Όμιλος «Αλιάς» Πορτοχελίου

 

ΑΡΘΡΟ 1

 

Προκήρυξη

 

Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Απριλίου 2011 και θα είναι διασυλλογικός ανοιχτών συμμετοχών για ομάδες των δύο αθλητών αποτελούμενες από Έλληνες ή/και αλλοδαπούς αθλητές ή αθλήτριες με δελτίο αθλητού της ΕΟΥΔΑ, ηλικίας τουλάχιστον 16 ετών, οι οποίοι όμως δεν έχουν αγωνισθεί σε κανένα επίσημο εθνικό ή διεθνές πρωτάθλημα υποβρύχιας αλιείας ομοσπονδίας μέλους της CMAS. Το υποβρύχιο ψάρεμα θα γίνεται με ελεύθερη κατάδυση και με την χρήση ψαροντούφεκου.

ΑΡΘΡΟ 2

 

Τράπεζα Αγώνα

 

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στην περιοχή του Πορτοχελίου και συγκεκριμένα από στη

θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται βόρεια από το ακρωτήριο Αγ. Αιμιλιανός (Στίγμα N37°17.728′ E23°12.032′) και γύρω από τη βραχονησίδα «Κουνούπι» έως το ακρωτήριο του ξενοδοχείου «Γαλαξίας» (Στίγμα N37°19.024′ E23°11.328′) κοντά στις ακτές (βλ. συνημμένο χάρτη). Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέψουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα στην ανωτέρω περιγραφείσα περιοχή, θα χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική τράπεζα αγώνα, η θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται από το ακρωτήριο «Κόρακας» (Στίγματα N37°21.042′ E23°04.052′ και Ν37.20.911 Ε23.04.000) έως την ιχθυοκαλλιέργεια που βρίσκεται στο ακρωτήριο «Θυννί» (Στίγματα N37°23.234′ E23°04.046′ και Ν. 37.23.229 Ε23.03.446) (βλ. συνημμένο χάρτη). Αν τυχόν η διεξαγωγή του αγώνα δεν είναι δυνατή ούτε και στην προαναφερόμενη περιοχή λόγω του καιρού, αυτός (αγώνας) θα μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Κυριακή 17 Απριλίου 2011.

Η τράπεζα του αγώνα θα έχει μήκος ακτογραμμής περίπου τέσσερα (4) ναυτικά μίλια και θα οριοθετείται στα άκρα της με σημαδούρες. Ο Π.Σ.Α.Υ.Κ. διατηρεί το δικαίωμα να μεταβάλει τα όρια της τράπεζας του αγώνα για έκτακτους λόγους, μέσα στα πλαίσια της γεωγραφικής περιοχής για την οποία έχει ληφθεί άδεια από την αρμόδια Νομαρχία.

2) Η επιτροπή του αγώνα θα εποπτεύει την τράπεζα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του με τέσσερα (4) τουλάχιστον μεγάλα σκάφη εποπτείας.

3) Η τράπεζα θα είναι χωρισμένη σε πέντε (5) ισομερείς τομείς από την επιτροπή αγώνα. Στα όρια κάθε τομέα θα υπάρχουν σημαδούρες, ώστε οι αθλητές να μπορούν να υπολογίσουν τη θέση τους μέσα στην τράπεζα. Οι σημαδούρες αυτές, μαζί με το σημείο έναρξης του αγώνα, αποτελούν τα σημεία τερματισμού του.

ΑΡΘΡΟ 3

 

Τρόπος διεξαγωγής

 

Η μετάβαση όλων των αθλητών στο κέντρο της τράπεζας του αγώνα, (για τη βασική τράπεζα στην παραλία παραπλεύρως του ξενοδοχείου «Γαλαξίας» και για την εναλλακτική στην παραλία «Κορακιά») θα γίνει με ιδιωτικά μέσα των αθλητών. Όλοι οι αθλητές θα εισέλθουν στο νερό στο κέντρο της τράπεζας και θα παραμείνουν συγκεντρωμένοι ωσότου δοθεί η έναρξη του αγώνα από τον αλυτάρχη.  Η έναρξη του αγώνα θα γίνει στις 10.00 π.μ.

Με τη λήξη του αγώνα στην καθορισμένη από τον Αλυτάρχη ώρα, οι ομάδες θα πρέπει να έχουν φέρει τα αλιεύματά τους σε ένα από τα ΕΞΙ (6) σημεία τερματισμού. Στα σημεία αυτά που περιγράφονται ανωτέρω στο άρθρο 2 παρ. 3, θα βρίσκεται από ένα σκάφος της επιτροπής που θα τα παραλαμβάνει. Οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να σταματήσουν τον αγώνα στην καθορισμένη από τον αλυτάρχη ώρα και να παραδώσουν τον αριθμό τους, καθώς και τα ψάρια τους στα σκάφη της επιτροπής που θα βρίσκονται στα σημεία τερματισμού. Μετά το τέλος του αγώνα, τα σκάφη της επιτροπής θα μεταφέρουν τους αθλητές στο κέντρο της τράπεζας.

ΑΡΘΡΟ 4

 

Υλικό

 

Οι αθλητές δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν εφεδρικό εξοπλισμό εκτός από αυτόν, τον οποίο προσάρτησαν εξαρχής στον πλωτήρα ή στην πλωτή σχεδία τους. Κατ’ εξαίρεση μπορούν να τους δοθούν από τα σκάφη επιτροπής ή ασφαλείας εφεδρικά πέδιλα, μάσκα, αναπνευστήρας ή ζώνη με έρμα. Στον πλωτήρα ή τον ιστό της πλωτής σχεδίας πρέπει να προσαρτάται ο αριθμός του κάθε αθλητή, έτσι ώστε να είναι ορατός από τα σκάφη επιτροπής ή ασφαλείας. Οι αθλητές μπορούν να έχουν ένα ή περισσότερα ψαροντούφεκα τα οποία όμως πρέπει να οπλίζουν μόνο με την μυϊκή δύναμη, αυτά μπορούν να είναι αεροβόλα, ελατηρίου ή με λάστιχα. Τα ψαροντούφεκα απαγορεύεται να είναι οπλισμένα έξω από τη θάλασσα. Επίσης εναλλακτικές βέργες, δελφινιέρες, τρίαινες, λάστιχα κ.λπ., πέδιλα μάσκα, αναπνευστήρα, ζώνη βαρών, βάρη, φακός, μαχαίρι, προστατευτική στολή υγρού τύπου, σημαδούρα ή σχεδία, η οποία να είναι ευδιάκριτη από απόσταση. Επιτρέπεται η χρήση ψαροκρεμάστρας στη ζώνη από τους αθλητές. Απαγορεύεται η τοποθέτηση του οπλισμένου όπλου στον πλωτήρα. Στους αθλητές θα δοθούν από τον Π.Σ.Α.Υ.Κ. αριθμοί τους οποίους πρέπει να φυλάξουν με δική τους ευθύνη καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, για να τεθούν στους σάκους των αλιευμάτων, τους οποίους θα τους προμηθεύσει η επιτροπή κατά την αποκομιδή τους στα σημεία τερματισμού. Επιτρέπεται το βαθύμετρο χειρός των αθλητών μέσα στο νερό και οι πυξίδες.

ΑΡΘΡΟ 5

 

Γενικοί Κανονισμοί

 

1)                  Όταν ο ένας αθλητής καταδύεται, ο άλλος παραμένει στην επιφάνεια και τον παρακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάδυσης, έτοιμος να επέμβει αν χρειασθεί.

2)                  Επιτρέπεται να βρίσκονται και οι δύο κάτω από την επιφάνεια, μόνο όταν χρειάζεται και μόνο πάνω από το ίδιο σημείο στο βυθό, και όχι σε οριζόντια απόσταση μεταξύ τους.

3)                  Μέγιστη απόσταση στην επιφάνεια μεταξύ των δύο ατόμων ζευγαριού ορίζονται τα 5 μέτρα.

4)                  Είναι υποχρεωτικός ο ένας πλωτήρας για κάθε ζευγάρι αθλητών και προαιρετικοί περισσότεροι πλωτήρες. Η σύνδεση του πλωτήρα γίνεται όπου κρίνει ο κάθε αθλητής κάθε στιγμή (στη ζώνη, σε ποντιζόμενο βάρος, στο όπλο κ.λπ.).

5)                  Οι αθλητές είναι υπεύθυνοι για την τήρηση μέτρων ασφαλείας ανάλογων με την προσπάθεια τους στο νερό.

6)                  Τα αλιεύματα θα προσδένονται στον πλωτήρα ή στην πλωτή σχεδία των αθλητών.

7)                  Οι αθλητές επιτρέπεται να ζητήσουν να επιβιβασθούν στα σκάφη ασφαλείας για να ξεκουραστούν. Στην περίπτωση αυτή υποχρεούνται να ποντίσουν τον πλωτήρα ή την πλωτή σχεδία τους στο σημείο επιβίβασης. Όταν εισέλθουν πάλι στο νερό, πρέπει να το κάνουν υποχρεωτικά στο σημείο όπου βρίσκεται ο πλωτήρας ή η πλωτή σχεδία. Όποιος μεταφερθεί σε διαφορετικό σημείο με το σκάφος τιμωρείται με αποκλεισμό.

8)                  Μία ομάδα μπορεί να εγκαταλείψει τον αγώνα σε οποιοδήποτε σημείο της τράπεζας και αν βρίσκεται εφόσον το πράξει τουλάχιστον 1 ώρα πριν την ώρα λήξης του αγώνα. Εάν απομένει λιγότερο από μία ώρα για τη λήξη του αγώνα μπορεί να εγκαταλείψει τον αγώνα μόνο στις σημαδούρες τερματισμού. Εάν εγκαταλείψει σε άλλο σημείο, ακυρώνεται.

9)                  Πριν την έναρξη του αγώνα πρέπει όλοι να συγχρονίσουν τα ρολόγια τους. Με τη λήξη του αγώνα στην καθορισμένη από τον Αλυτάρχη ώρα, οι αθλητές θα πρέπει να έχουν φέρει τα αλιεύματά τους σε ένα από τα ΕΞΙ (6) σημεία τερματισμού. Στα σημεία αυτά, που περιγράφονται ανωτέρω στο άρθρο 2 παράγραφος 3, θα βρίσκεται από ένα σκάφος της επιτροπής που θα τα παραλαμβάνει. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να σταματήσουν τον αγώνα στην καθορισμένη από τον αλυτάρχη ώρα να έχουν αφαιρέσει από το πρόσωπό τους τη μάσκα καταδύσεων και να παραδώσουν τον σφιγκτήρα και τον αριθμό, τον οποίον θα έχουν εξαρχής μαζί τους με τα ψάρια τους στα σκάφη της επιτροπής που θα βρίσκονται ή θα προσέρχονται στα σημεία τερματισμού. Αθλητές οι οποίοι θα προσέλθουν στο σημείο τερματισμού εντός δέκα λεπτών μετά την ώρα λήξης του αγώνα τιμωρούνται με ποινή αφαίρεσης 2000 βαθμών από την τελική βαθμολογία, ενώ μετά το 10ο λεπτό με μηδενισμό.

10)              Η επιτροπή είναι υποχρεωμένη να σφραγίσει επί τόπου το σάκο. Μετά το τέλος του αγώνα, τα σκάφη της επιτροπής θα μεταφέρουν τους αθλητές στο κέντρο της τράπεζας, ώστε να αποβιβασθούν στην ξηρά για το ζύγισμα και τις απονομές των επάθλων.

11)              Μετά τη λήξη του αγώνα οι αθλητές απαγορεύεται να καταδυθούν, παρά μόνο για να πάρουν το ψαροντούφεκό τους από το βυθό. Οι παραβάτες της διατάξεως αυτής τιμωρούνται με ποινή αφαίρεσης 1.000 βαθμών την πρώτη φορά, ενώ τη δεύτερη με μηδενισμό.

ΑΡΘΡΟ 6

 

Πιστοποιητικά – Παράβολο

 

Οι αθλητές για να συμμετάσχουν στον αγώνα πρέπει να έχουν προσκομίσει στο διοργανωτή υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζουν ότι το ψαροτούφεκο είναι επικίνδυνο άθλημα και ότι είναι ατομικά υπεύθυνοι για κάθε ατύχημα που ενδεχομένως θα συμβεί κατά τη διεξαγωγή του αγώνα, καθώς και το αθλητικό τους δελτίο έγκυρα θεωρημένο από ιατρό. Επίσης, για τη συμμετοχή κάθε ομάδας θα πρέπει να καταβληθεί παράβολο € 50 ως συνεισφορά στα έξοδα διεξαγωγής του αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 7

 

Διάρκεια του αγώνα

 

Ο αγώνας θα έχει διάρκεια 5 ώρες. Μπορεί να διακοπεί για λόγους ανωτέρας βίας ή ασφαλείας από τον Αλυτάρχη και μόνο. Είναι έγκυρος εφόσον έχουν συνολικά συμπληρωθεί τρεισήμισι (3,5) ώρες αγώνα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα οι αθλητές έχουν το δικαίωμα να αναπαύονται κατά βούληση. Αρμόδιος για την τήρηση της ώρας ενάρξεως και λήξεως των αγώνων είναι ο Αλυτάρχης ο οποίος την αναγγέλλει με ηχητικό σήμα ή αν το κρίνει απαραίτητο και με φωτεινό σήμα. Πριν την έναρξη του αγώνα πρέπει όλοι να συγχρονίσουν τα ρολόγια τους. Μετά τη λήξη του αγώνα οι αθλητές απαγορεύεται να καταδυθούν, παρά μόνο για να πάρουν το ψαροντούφεκό τους από το βυθό.

ΑΡΘΡΟ 8

 

Μέτρα Ασφαλείας

 

Ο γιατρός του αγώνα βρίσκεται στον αγώνα απαραίτητα σε σκάφος επιτροπής του αγώνα και έχουν ειδικό εξοπλισμό για πρώτες βοήθειες σε θύμα υποξίας ή επικείμενου πνιγμού.

ΑΡΘΡΟ 9

 

Αλυτάρχης και Επιτροπή

 

Ο Αλυτάρχης είναι ο υπεύθυνος για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και της τήρησης των κανονισμών. Είναι ο μόνος αρμόδιος για οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να παρθεί σε όλη την διαδικασία του αγώνα και οι αποφάσεις τους είναι ισχυρές και δεν επιδέχονται μετατροπής ή ενστάσεως. Σε αυτόν και μόνον, δίνουν αναφορά τα σκάφη εποπτείας και ασφαλείας και με αυτόν και μόνο έρχεται σε συνεννόηση το σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

ΑΡΘΡΟ 10

 

Φωτογράφοι – Δημοσιογράφοι

 

1)                  Οι φωτογράφοι και οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπεται να παρενοχλούν τους αθλητές είτε με τον θόρυβο που προκαλεί η εξωλέμβια μηχανή είτε φωτογραφίζοντάς τους την ώρα του αγώνα. Οι δημοσιογράφοι πλησιάζουν αργά μόνο με τα κουπιά τους πρώτα το σκάφος της ομάδας, όπου ο χειριστής αφού ρωτήσει του αθλητές, μπορεί να δώσει άδεια προσέγγισης στους δημοσιογράφους για φωτογράφηση των αθλητών κ.λ.π.

2)                  Οι υποβρύχιες λήψεις θα γίνονται μόνο με τη συναίνεση των αθλητών.

3)                  Οι εκπρόσωποι του τύπου απαγορεύεται να έχουν στα σκάφη τους ψαροντούφεκα ή αναπνευστική συσκευή.

4)                  Όσοι από τους εκπροσώπους του τύπου παρεμποδίζουν τους αθλητές ή την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων αποβάλλονται με εντολή του Αλυτάρχη.

ΑΡΘΡΟ 11

 

Βαθμολογία Αλιευμάτων – Αλιεύματα

 

Οι βαθμοί δίνονται κατά τον εξής τρόπο:

 1. Ένας (1) βαθμός για κάθε γραμμάριο έγκυρου αλιεύματος.
 2. Το ελάχιστο βάρος αλιεύματος είναι τα 300 γραμμάρια.
 3. Το μέγιστο βάρος αλιεύματος είναι τα 7,5 κιλά.
 4. Ελάχιστο βάρος ροφού τα 3 κιλά και της σφυρίδας, πίγγας, στήρας, σφυριδόβλαχου τα 1,5 κιλά.
 5. Επιτρέπεται ανά ομάδα 1 σμέρνα και ένα μουγγρί, τα οποία θα είναι έγκυρα άνω των 1,5 κιλών και θα παίρνουν 1.000 βαθμούς ανεξαρτήτως βάρους.
 6. Δεν υπολογίζονται άλλα είδη εκτός από ψάρια. Δεν βαθμολογούνται επίσης τα γουρουνόψαρα, τα σελάχια, οι σπάθες και τα καρχαριοειδή.
 7. Το πριμ κάθε κομματιού είναι 300 βαθμοί.
 8. Επί ποινή ακύρωσης για τη συγκεκριμένη ημέρα, επιτρέπεται μόνο ένας ροφός ανά ομάδα.
 9. Επιτρέπονται μόνο 10 ψάρια από κάθε είδος ανά ομάδα. Για κάθε ψάρι επί πλέον των 10 από το ίδιο είδος, αφαιρούνται τα δύο μεγαλύτερα ψάρια του συγκεκριμένου είδους από το αλίευμα της ομάδας.
 10. Ψάρια μικρότερα από 2/3 του βάρους του έγκυρου αλιεύματος για το είδος τους επιφέρουν στην ομάδα που τα αλίευσε ποινή σε πόντους ίση με το ελάχιστο έγκυρο βάρος σε χιλιόγραμμα του είδους που ανήκει το άκυρο ψάρι. Ειδικά για τις σμέρνες και τα μουγκριά, η ποινή θα είναι 300 βαθμοί.
 11. Εάν αθλητής σκόπιμα απορρίψει αλίευμα για μην το εισάγει στο αλίευμά του αφαιρούνται 2.000 βαθμοί από την ομάδα. Εάν το απορριφθέν ψάρι είναι 2ος ροφός, η ποινή είναι ακύρωση της ομάδας.
 12. Το σύνολο των βαθμών δίνει την τελική βαθμολογία της κάθε ομάδας. Νικήτρια είναι η ομάδα που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ομάδων, νικήτρια στην σειρά αναδεικνύεται η ομάδα που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αλιευμάτων.
 13. Για τη διάθεση των αλιευμάτων, τα οποία θα δωρηθούν υποχρεωτικά αποφασίζει το η επιτροπή αγώνα πριν τη διεξαγωγή του αγώνα.

 

ΑΡΘΡΟ 12

 

Επιτροπή Αγώνα και Ενστάσεων

 

Η επιτροπή αυτή σαν σκοπό έχει να κατατάξει τις ομάδες σύμφωνα με την βαθμολογία τους (είναι παρούσα κατά την διάρκεια της ζύγισης και υπεύθυνη) και να κρίνει και να αποφασίσει για τυχόν ενστάσεις. Η επιτροπή του αγώνα είναι επταμελής και την αποτελούν ο Αλυτάρχης ως πρόεδρος και 4 μέλη του διοργανωτή ομίλου.

ΑΡΘΡΟ 13

 

Ενστάσεις

 

Οι ενστάσεις καταθέτονται εγγράφως στον αλυτάρχη μέχρι και μισή ώρα πριν την έναρξη του ζυγίσματος, όταν η ένσταση αφορά το αγωνιστικό μέρος, και μία ώρα μετά την λήξη του ζυγίσματος των αλιευμάτων, όταν αυτή αφορά το ζύγισμα και συνοδεύονται με χρηματικό παράβολο 50 €  που επιστρέφεται στην ενιστάμενη ομάδα σε περίπτωση δικαίωσης, αλλιώς καταπίπτει υπέρ του διοργανωτή ομίλου.

ΑΡΘΡΟ 14

 

Ποινές

 

1)                  Οποιαδήποτε πράξη αντιαθλητική ή αντίθετη με τους κανονισμούς του άρθρου 5 του παρόντος επιφέρει την αφαίρεση 1000 βαθμών για κάθε συγκεκριμένη παράβαση, εκτός αν ειδικώς ορίζεται μεγαλύτερη ποινή.

2)                  Οποιαδήποτε πράξη αντίθετη με τους κανονισμούς του άρθρου 4 του παρόντος επιφέρει ακύρωση της ομάδας.

3)                  Απαγορεύεται η χρήση χημικών ουσιών ή χόρτων (φλόμος) κατά τη διάρκεια των αγώνων με ποινή αποκλεισμού.

4)                  Ομάδα που θα βρεθεί εκτός των ορίων της τράπεζας του αγώνα, ακυρώνεται.

5)                  Μία ομάδα ακυρώνεται αμέσως (αποκλείεται) από τον αγώνα, εφ’ όσον ψάρι ή ψάρια τους: α) Κριθούν από την πλειοψηφία της επιτροπής αγώνα ως αλλοιωμένα, δηλαδή με σαφέστατες ενδείξεις αλλοίωσης όπως: άσπρα ή λίγο ροζ βράγχια, έντονη μυρωδιά αποσύνθεσης, απουσία ορατής αιμάτωσης στο κρέας κ.λπ., ή β) Κριθεί ότι δόλια τους προστέθηκε βάρος όπως με μολύβια, πέτρες κ.λπ.

6)                  Απαγορεύεται στη διάρκεια του αγώνα ένας αθλητής, μέσα στο νερό, να κρατηθεί απ’ ευθείας ή με σχοινί από σκάφος που κινείται. Η παραβίαση της απαγόρευσης αυτής επιφέρει ποινή αφαίρεσης 1.000 βαθμών.

7)                  Η απόφαση της επιτροπής αγώνα επί των ενστάσεων και στη συνέχεια επί των αποτελεσμάτων είναι τελεσίδικη και καμία άλλη προσφυγή δεν μπορεί να γίνει.

ΑΡΘΡΟ 15

 

Ευθύνες

 

Ο Π.Σ.Α.Υ.Κ., ο Αλυτάρχης καθώς και τα μέλη της επιτροπής ουδεμία ευθύνη έχουν για φθορές που ήθελαν συμβεί στο υλικό των διαγωνιζομένων ή οιασδήποτε φύσεως ατύχημα ήθελε συμβεί στους αθλητές ή τους συμμετέχοντες στους αγώνες, καθώς οι δηλώσαντες συμμετοχή στους αγώνες αναγνωρίζουν και αναλαμβάνουν όλους τους κινδύνους που περικλείει κάθε αθλητική εκδήλωση και ιδιαίτερα αυτές που έχουν σχέση με την υποβρύχια δραστηριότητα.

 

ΑΡΘΡΟ 16

 

Έπαθλα

 

Ο Π.Σ.Α.Υ.Κ. θα απονείμει κύπελλα και μετάλλια στις τρεις πρώτες ομάδες, στην ομάδα με το μεγαλύτερο ψάρι και στην ομάδα με τα περισσότερα ψάρια.