Το άθλημα του υποβρυχίου ψαρέματος με άπνοια (κράτημα της αναπνοής) αποτελεί εξειδίκευση ενός hobby ευρύτατα διαδεδομένου στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου οι γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες το επιτρέπουν. Η εξειδίκευση αυτή, έχει σήμερα φθάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε το ψαροντούφεκο σαν άθλημα να είναι ένα από τα συναρπαστικότερα αλλά και δυσκολότερα αγωνίσματα, για την εξάσκηση του οποίου απαιτούνται εκτός από ταλέντο και γνώσεις, ιδιαίτερες φυσικοσωματικές δυνατότητες. Το αθλητικό ψαροντούφεκο αντιδιαστέλλεται και δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το ψαροντούφεκο με αυτόνομη αναπνευστική συσκευή, το οποίο στην Ελλάδα (αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου) είναι παράνομο και απαγορεύεται.

Η υποβρύχια αλιεία αποτελεί σήμερα παγκοσμίως θεσμοθετημένο άθλημα σε πάρα πολλά κράτη και εποπτεύεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Υποβρυχίου Δραστηριότητος (CMAS). Έχει θεσμοθετημένα ηπειρωτικά και παγκόσμια πρωταθλήματα (διεξάγονται κάθε δύο χρόνια) και οι μεγάλες δυνάμεις που κυριαρχούν σ’ αυτό είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία.

Στην Ελλάδα ο θεσμός του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ξεκίνησε το 1956 με συνεχείς διοργανώσεις (δεν έγινε το 1961, 1963, 1964, 1968, 1969, 1971, 1981,1982, 1986, 1988, 1989, 1991, 1995 και 1996) μέχρι σήμερα. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διοργανώνεται από την εγχώρια Ομοσπονδία («ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ» – έτος ιδρύσεως 1952), ενώ τα τελευταία χρόνια (από το 1997 και μετά) η εθνική ομάδα έλαβε μέρος σε όλα τα Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα καταλαμβάνοντας ικανοποιητικές θέσεις (καλύτερες η 2η στην Ευρώπη το 2013 και η 4η στον κόσμο το 2010). Ατομικά το πρώτο μετάλλιο (από το 1954 που η εθνική μας μετέχει στα διεθνή πρωταθλήματα) ήρθε μόλις στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2007, όπου ο Γ. Δεγαΐτας κατετάγη 3ος ανάμεσα σε 46 αθλητές χαρίζοντας στο άθλημα την κορυφαία του στιγμή όσον αφορά τη χώρα μας ως εκείνη την ώρα. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2008, ήταν η ώρα του Γιάννη Σιδέρη να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του διεθνούς αγωνιστικού ψαροτούφεκου: Κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στην Isla Margarita της Βενεζουέλας, πήρε αυτός τη σκυτάλη της ύψιστης ελληνικής ατομικής διακρίσεως. Τέλος το 2013 ο Μανώλης Γιάνκος “πάτησε” στην κορυφή της Ευρώπης – Αφρικής κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωαφρικανικό πρωτάθλημα του Helsinki κατατροπώνοντας με μεγάλη διαφορά όλους τους ανταγωνιστές του. Όλοι ελπίζουμε τα καλά να συνεχισθούν για τη χώρα μας.

Οι μεγάλοι αγώνες Υποβρύχιας Αλιείας διεξάγονται σε δύο ημέρες, από 5 ώρες την κάθε ημέρα μέσα σε προκαθορισμένες θαλάσσιες περιοχές (τράπεζες αγώνα). Κάθε αθλητής έχει μία βάρκα με έναν χειριστή και έναν κριτή και κινείται αυτόνομα στην περιοχή της τράπεζας καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Στη βαθμολογία μετρούν μόνο ψάρια (όχι χταπόδια – σουπιές – καρχαριοειδή) άνω των 500 γραμμαρίων σε βάρος, ενώ οι ροφοί μετρούν μόνο άνω των 5 κιλών. Ψάρια κάτω από αυτά τα βάρη δεν υπολογίζονται. Κάθε ψάρι παίρνει τα γραμμάρια που ζυγίζει σε βαθμούς συν ένα bonus 500 βαθμών ανά κομμάτι.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο διεξάγεται διήμερο ατομικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και μονοήμερο ομαδικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όπου οι ναυτικοί όμιλοι της χώρας μπορούν να μετάσχουν με έως τρεις ομάδες των 2 ή 3 αθλητών η κάθε μία. Περισσότερες πληροφορίες περιέχονται στους κανονισμούς των Πρωταθλημάτων.