ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ υπ’ αριθμ. 35 TOY ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ

 

Στην Αθήνα και στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας, την Δευτέρα, 14 του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 2015 στις 21.00 μ.μ. συγκλήθηκε νόμιμα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ σύμφωνα με τα άρθρα 14 και 16 του καταστατικού αυτού. Σε σύνολο 17 ταμειακώς τακτοποιημένων μελών παρέστησαν αυτοπροσώπως τα παρακάτω ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη: 1. Καμπάνης Νίκος, 2. Δερτιλής Λάμπρος, 3. Κωστανάσιος Αντρέας 4. Περιστέρης Εμμανουήλ, 5. Γκάρτσεβιτς Αναστάσιος, 6. Μαρίνης Σπυρίδων, 7. Σωτήραλης Γεώργιος, 8. Δούναβης Γεώργιος, 9. Χρίστης Γεώργιος, 10. Ζωνομέσης Βασίλειος, 11. Κόλλιας Δημήτριος και 12. Σιδέρης Ιωάννης, ενώ με εξουσιοδότηση παρέστη ακόμη ο 13. Γκαρούτσος Βασίλειος (εκπροσωπήθηκε από τον Ν. Καμπάνη) και ο 14. Γιάνκος Εμμανουήλ, δηλαδή σύνολικά 14 και επομένως  υπάρχει απαρτία σύμφωνα με το άρθρο 14 του καταστατικού και η Γ.Σ. προχωρεί στην ημερησία διάταξη.

 

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου Νίκος Καμπάνης αναλαμβάνει χρέη προέδρου της Γενικής Συνελεύσεως και το μέλος Γεώργιος Δούναβης, χρέη Γραμματέα.

 

Θέμα πρώτο: Πρόταση μέλους για τροποποίηση του κανονισμού του ατομικού πανελληνίου πρωταθλήματος  όσον αφορά τη μείωση των αναπληρωματικών τραπεζών από 2 σε 1.

 

Μετά από διαλογική συζήτηση, η πρόταση αυτή απερρίφθη από τη Γ.Σ., μη συγκεντρώνοντας την απαραίτητη πλειοψηφία, με το σκεπτικό ότι στον Άη Στράτη οι δύο εναλλακτικές ήταν απαραίτητες και λειτούργησαν από πλευράς καιρού εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα δύο ημερών αγώνα… Το ίδιο και στην Κέρκυρα. Η δυνατότητα να γίνεται πρωτάθλημα δύο ημερών είναι πιο σημαντική από την αύξηση του κόστους αναγνώρισης σε ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα.

 

Θέμα δεύτερο: Απολογισμός Ευρωαφρικανικού Πρωταθλήματος 2015.

 

Ο πρόεδρος ανέφερε στα μέλη ότι η εθνική κατέβηκε αυτή τη φορά με πολύ μεγάλη προετοιμασία που στοίχησε τα διπλάσια χρήματα από την πιο δαπανηρή αποστολή του παρελθόντος. Επελέγησαν πολύ έμπειροι και ικανοί αθλητές, οι οποίοι με αρκετούς συνοδούς και όλα τα δυνατά μέσα (βάρκες από Ελλάδα, όργανα) επιχείρησε να εκμηδενίσει κάθε αστάθμητο παράγοντα και να διαπιστώσει αν όντως ανέβηκε άλλο ένα επίπεδο από εκείνο στο οποίο πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι βρίσκεται εδώ και χρόνια (η πιο αδύναμη από τους ισχυρούς του σπορ). Η ομάδα ήταν έτοιμη να κάνει την υπέρβαση και να χτυπήσει στα ίσια το σκορ των Ισπανών. Η ομάδα δούλεψε σκληρά και έχυσε πολύ ιδρώτα στις αχανείς ανοιχτωσιές του Cadiz. Τις ημέρες του πρωταθλήματος, όμως, τίποτα δεν εξελίχθηκε όπως το περίμεναν οι Δεγαΐτας και Γιάνκος, ενώ και ο Σιδέρης δυσκολεύτηκε την πρώτη μέρα περισσότερο απ’ όσο περίμενε. Το αποτέλεσμα ήταν να μην αντέξει η εθνική μας στην επέλαση Κροατών (5 μέρες αναγνώριση) και Πορτογάλων και να μείνει σε μια θέση που πλέον δεν της δίνει την αίσθηση της επιτυχίας. Ατομικά οι αθλητές μας έδειξαν ότι ήταν περίπου του ίδιου επιπέδου στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα. 10ος, 12ος και 15ος δεν είναι θέσεις με μεγάλη απόκλιση και καταδεικνύουν ότι όλοι έκαναν περίπου τις ίδιες επιλογές με το ίδιο πάνω – κάτω αποτέλεσμα. Σίγουρα μπορούσαν να πετύχουν όλοι τους μια πολύ διαφορετική (προς τα άνω) επίδοση, αλλά μάλλον δεν ήταν ακόμα η ώρα της εθνικής να σηκώσει «ανάστημα» στις μεγάλες δυνάμεις του σπορ.

Στα θετικά της ομάδας, ο δεδομένος, πλέον, πλουραλισμός στους βαθμούς, ενώ στα αρνητικά ότι οι αθλητές μας δε συνεργάζονται ή μάλλον μετά βίας επικοινωνούν μεταξύ τους. Αν θέλουμε να εκθρονίσουμε χώρες μεγαλύτερες στο υ/β ψάρεμα από τη δική μας, θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε στο 100% όλες τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που υφίστανται. Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι ένα από αυτά. Η εθνική Ελλάδας δεν έχει ακόμα την πολυτέλεια να κατεβάζει τρεις «ξεχωριστούς». Η Ισπανία την έχει και δεν το κάνει, γιατί ξέρει ότι είναι λάθος κι επικίνδυνο. Επί πλέον, η ομάδα στηρίζεται από χορηγούς, φιλάθλους και την ΕΟΥΔΑ για να πετυχαίνει το μέγιστο στο ατομικό αλλά και στο ομαδικό. Όλοι όσοι τη στηρίζουμε, έχουμε απαίτηση να εξαντλούνται τα μέσα που υπάρχουν και να μην σπαταλώνται δυνάμεις άσκοπα. Μια νίκη (που μπορούσε να έρθει ακόμα κι έτσι) θα κάλυπτε το ζήτημα του «ανύπαρκτου» κλίματος μεταξύ των αθλητών μας. Η μέτρια εμφάνιση, όμως, φέρνει το πρόβλημα στο προσκήνιο. Στη Σύρο του χρόνου δίχως συνεργασία η ομάδα θα έχει λιγότερες πιθανότητες διάκρισης και αυτό δεν θα το συγχωρήσει η ιστορία σε κανένα μας.

 

Θέμα τρίτο: Απολογισμός Πανελληνίων Πρωταθλημάτων 2015.

 

Για το ατομικό πρωτάθλημα ανδρών ο πρόεδρος ανέφερε ότι θα πρέπει στο μέλλον ο ΠΣΑΥΚ και η ΕΟΥΔΑ να προνοούν, ώστε τουλάχιστον κάποιες προϋποθέσεις να πληρούνται στο μέλλον στα πρωταθλήματα και να μην πηγαίνει στράφι ο κόπος και το χρήμα των αθλητών. Το πανελλήνιο του Άη Στράτη το περιμέναμε οι περισσότεροι με μεγάλη προσμονή και αγωνία, λόγω της πληθώρας των πολύ δυνατών συμμετοχών και του υψηλού συναγωνισμού που αυτό συνεπαγόταν ενόψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Σύρου το 2016. Το πανελλήνιο έληξε απότομα και για τους πιο πολλούς «άδοξα», αφού παρά το ότι η τράπεζα β εναλλακτική ήταν προστατευμένη από τον αέρα, υπό τις ελλείψεις οι οποίες υπήρχαν ο Αλυτάρχης αποφάσισε να μην πάρει άλλο ένα ρίσκο παραβλέποντας για μια ακόμη φορά τον κανονισμό. Παρά τις πολλές δυσάρεστες συνθήκες και αποφάσεις που υπήρξαν και ελήφθησαν δεν είχαμε ανάρμοστη συμπεριφορά από κανέναν. Όλοι όσοι ζημιώθηκαν (όχι αδικήθηκαν) από τις αποφάσεις του αλυτάρχη και της επιτροπής ενστάσεων είχαν άψογη συμπεριφορά και αυτό αποτελεί εύσημο και δείγμα χαρακτήρα. Ο Μανώλης Περιστέρης είχε ζητήσει δημόσια συγνώμη για τις όποιες ελλείψεις, οι οποίες φυσικά οφείλονταν στο ότι η ζωή δεν μας τα φέρνει πάντα όπως τα θέλουμε. Όποιος επιχειρεί (και επιχειρεί σχεδόν ολομόναχος) από διάθεση να προσφέρει θα κάνει και λάθη, θα του τύχουν και αναποδιές. Το άθλημα είναι ερασιτεχνικό και βασίζεται στον ενθουσιασμό και την ανιδιοτέλεια των ανθρώπων του. Στο σημείο αυτό ο Μ. Περιστέρης διαφώνησε με το ότι δεν υπήρχε 3ο σκάφος επιτροπής, αλλά ο πρόεδρος επισήμανε πως δεν ήταν αυτό το θέμα τώρα, αλλά η πρόνοια για το μέλλον.

 

Για το πρωτάθλημα γυναικών, ο πρόεδρος ανέφερε ότι τέσσερις κοπέλες αναμετρήθηκαν τελικά στη Σύρο για τον πανελλήνιο τίτλο της καλύτερης υποβρυχίου αλιέως στο 1ο ατομικό πρωτάθλημα γυναικών της ιστορίας της Ε.Ο.Υ.Δ.Α.. Τα κορίτσια που ήρθαν από Πάργα, Λιτόχωρο και Αθήνα για τη γιορτή αυτή του αγωνιστικού ψαροτούφεκου, μπήκαν γρήγορα στο πνεύμα του σπορ και κυνήγησαν με πάθος τη διάκριση σε μια πολύ φτωχή σε αλιεύματα περιοχή. Χάρι στην πολύτιμη βοήθεια όλων των ανθρώπων του Ν.Ο. Σύρου και κυρίως του εφόρου Μ. Χούλη και του μέλους Γ. Δούναβη, όλες οι αθλήτριες, όχι μόνο εξασφάλισαν σκάφη συμμετοχής και δύτες ασφαλείας, αλλά πήραν και γεύση της τράπεζας για μίνι προετοιμασία πριν τον αγώνα. Το πάθος των κοριτσιών για τη συμμετοχή και τη διάκριση αναδεικνύει ξεκάθαρα την ομορφιά και την αξία του παραδοσιακά “ανδρικού” αυτού αγωνίσματος που ανάγει σε κάτι πολύ διαφορετικό το απλό υποβρύχιο ψάρεμα με άπνοια. Είναι στο χέρι της επόμενης διοίκησης να αξιοποιήσει αυτό το ενδιαφέρον και να παγιώσει το θεσμό, ώστε να αποφύγει και τη διχογνωμία σχετικά με το μεικτό πρωτάθλημα.

 

Στο ομαδικό της Κέρκυρας, τα πράγματα ήταν καλοοργανωμένα, αλλά έλειψαν οι συμμετοχές. Οι άνθρωποι του Ν.Α.Ο.Κ. έκαναν ένα πανέμορφο πρωτάθλημα με σκάφη, λαχειοφόρο και μπλουζάκια, φούτερ, μπουφέ που θα ζήλευαν όλες οι τελευταίες διοργανώσεις του αθλήματος. Δυστυχώς, το τέλος της χρονιάς, η ελάχιστη προθεσμία που υπήρχε, καθώς και η κακοκαιρία δεν επέτρεψαν περισσότερες συμμετοχές. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να αλλάζει την τελική αποτίμηση, που ήταν πολύ θετική.

 

Θέμα τέταρτο: Συμμετοχή Εθνικής Ομάδας σε άλλα διεθνή επίσημα τουρνουά κατά το έτος 2015 (Κροατία) και 2016 (Μαγιόρκα).

 

Ο πρόεδρος ενημερώνει τη Συνέλευση ότι στο Mali Losinj εφέτος μετείχαν οι Γεράσιμος Καββαδίας, Τάσης Περούλης και Ηλίας Σακαβίτσης, ο οποίος ήταν 11ος στη λίστα των 2 τελευταίων πρωταθλημάτων και δεδομένου ότι δεν επιθυμούσε κανείς άλλος από τους 10 πρώτους να μετάσχει, επελέγη αυτός. Η Εθνική ήρθε 2η στο Κύπελλο Εθνών της Κροατίας, ενώ 2ος στο ατομικό αναδείχθηκε ο Καββαδίας με τρία τεράστια μουγγριά και 5 λιανά. Ο αθλητής μας επικράτησε μέσα στην Κροατία του δεύτερου στο παγκόσμιο του 2010 Antonio Buratovic και του 3ο του Ευρωαφρικανικού 2015 (Cadiz) Slaven Cubric και φυσικά η επίδοσή του αυτή θεωρείται κορυφαία. Εξαιρετικός ήταν και ο Σακαβίτσης, ο οποίος κοντράρισε στα ίσια τις βαθμολογίες των Κροατών αθλητών μόνο με 3 ώρες αγώνα, αφού μετά από χτύπημα σκορπίνας το χέρι του πρίστηκε και εγκατέλειψε. Ο αθλητής μας βραβεύθηκε με το έπαθλο του μεγαλύτερου ψαριού του αγώνα (Σκορπίνα 1.594 γρ.).

 

Στη Μαγιόρκα τον Ιανουάριο θα μεταβούν οι Σιδέρης, Ρίγγας και Περούλης, ενώ ο Λ. Δερτιλής αποσύρθηκε, αφού θεωρεί ότι όσοι τον ξεπερνούν στη βαθμολογία της σχετικής κατάταξης των 2 τελευταίων ετών θα πρέπει να προτιμώνται στους δευτερεύουσας σημασίας αυτούς διεθνείς αγώνες.

 

Θέμα πέμπτο: Κανονισμός – Τράπεζες – Οργανωτική Επιτροπή Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2016 στη Σύρο.

 

Ο πρόεδρος ανέφερε στα μέλη ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί ο ειδικός κανονισμός του Παγκοσμίου και τα θέματα που είναι ανοιχτά είναι η διάρκεια και η ύπαρξη πλωτού θαλάμου αποσυμπίεσης. Παρασκηνιακά ετέθησαν θέματα ανέλκυσης του έρματος από το βοηθό και 2ου ροφού ανά αθλητή ανά ημέρα, αλλά και τα δύο αποκλείστηκαν χωρίς συζήτηση από την Ελληνική πλευρά. Ο πρόεδρος ζήτησε από τα μέλη να δηλώσουν αν επιθυμούν κάποια θέση στην οργανωτική επιτροπή, εφόσον δεν έχουν ήδη κάποια τέτοια.

 

Θέμα έκτο: Πρόταση μέλους για τροποποίηση των ποινών του κανονισμού σε κάποιες παραβιάσεις (έξοδος από την τράπεζα – τραβηχτό – ανάσυρση έρματος).

 

Μετά από διαλογική συζήτηση, η Γ.Σ. αποφάσισε τα εξής:

Α) Με ψήφους 9 υπέρ υιοθέτησε την ποινή του αποκλεισμού για τη συγκεκριμένη ημέρα για τον αθλητή που εξήλθε της τράπεζας, η οποία πρέπει να σημαίνεται από το διοργανωτή, ενώ οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν στη βάρκα τους gps.

Β) Με ψήφους 11 υπέρ υιοθέτησε την ποινή του αποκλεισμού για τη συγκεκριμένη ημέρα για τον αθλητή που κατελήφθη να κάνει τραβηχτό.

Γ) Η πρόταση για ποινή του αποκλεισμού για τη συγκεκριμένη ημέρα για τον αθλητή του οποίου 3ος ανέσυρε το έρμα δεν έτυχε της απαραίτητης πλειοψηφίας και απερρίφθη από τη Γ.Σ.

 

Θέμα έβδομο: Κανονισμός Εθνικής Ομάδας από το 2017 και μετά

 

Ο πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη ότι με βάση την υφιστάμενη εμπειρία από αποστολές 16 ετών και ενόψει της υφιστάμενης κατάστασης από πλευράς χορηγιών, παρίσταται ανάγκη να υπάρξει μία έγγραφη βάση για τι πλαίσιο συνύπαρξης και συμπεριφοράς των μελών μιας αποστολής εθνικής ομάδας Υ/Β Αλιείας. Συνεπώς πρότεινε στη Συνέλευση να συζητήσει κατ’ άρθρο τον εξής κανονισμό:

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Υ/Β ΑΛΙΕΙΑΣ

 1. ΑΘΛΗΤΕΣ

Οι αθλητές της εθνικής ομάδας επιλέγονται με το εκάστοτε σύστημα ανάλογα με την εκάστοτε ισχύουσα απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Ο.Υ.Δ.Α. Η επιλογή των αθλητών γίνεται στο χρόνο που η Ε.Ο.Υ.Δ.Α. κρίνει ως εύλογο για την προετοιμασία της αποστολής ή την προετοιμασία της ομάδας, με σειρά προτεραιότητας και σε περίπτωση κωλύματος βασικού αθλητή ή αναπληρωματικού (όπως αυτοί ορίζονται με την εκάστοτε προκήρυξη κάθε διεθνή αγώνα), τη θέση του κωλυόμενου καταλαμβάνει ο επόμενος κατά σειρά επιλογής. ΒΟΗΘΟΙ

Οι αθλητές της εθνικής ομάδας, εφόσον αναλαμβάνουν το σχετικό κόστος, είναι ελεύθεροι να επιλέγουν βοηθούς για την προετοιμασία τους για τους διεθνείς αγώνες. Είναι επιθυμητό, οι αθλητές να επιλέγουν βοηθούς από τον κατάλογο των επιλαχόντων αθλητών, αντί για τρίτους, ώστε περισσότεροι αθλητές να κερδίζουν διεθνή εμπειρία. Οι βοηθοί είναι υποχρεωμένοι να σεβασθούν τον παρόντα κανονισμό, άλλως οι αθλητές που τους επέλεξαν είναι υποκείμενοι σε πειθαρχικές συνέπειες.

 

 1. ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Η αποστολή της εθνικής ομάδας για κάποιον διεθνή αγώνα σχεδιάζεται και συγκροτείται από την Ε.Ο.Υ.Δ.Α., ανάλογα με τις οικονομικές της δυνατότητες. Οι αθλητές και οι βοηθοί είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν το σχεδιασμό της αποστολής (μετακινήσεις, διαμονή, διατροφή, σκάφη αναγνώρισης) και μόνο με σχετική άδεια μπορούν να αποκλίνουν από το σχεδιασμό αυτόν. Εφόσον οι αθλητές επιθυμούν να προετοιμασθούν επί μακρότερο χρονικό διάστημα από το προγραμματισθέν από την Ε.Ο.Υ.Δ.Α., μπορούν να το πράξουν κατόπιν αδείας, η άρνηση της οποίας από πλευράς της Ομοσπονδίας θα πρέπει να βασίζεται μόνο σε σπουδαίο λόγο. Κατά τη διάρκεια της αποστολής όλοι οι μετέχοντες (αθλητές και βοηθοί) μετέχουν συντεταγμένα σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις της διεθνούς διοργάνωσης. Εφόσον το αποφασίσει ο αρχηγός της αποστολής, οι αθλητές της εθνικής ομάδας είναι υποχρεωμένοι να δώσουν συνέντευξη σε διεθνή ή εγχώρια μέσα ενημέρωσης πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά το πρωτάθλημα και να μετάσχουν σε οποιεσδήποτε προσπάθειες βιντεοσκόπησης του πρωταθλήματος από διεθνή ή εγχώρια μέσα ενημέρωσης, εφόσον αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την αγωνιστική τους προσπάθεια. Ακόμα και όταν η Ε.Ο.Υ.Δ.Α. δεν συμμετέχει οικονομικά στην υλοποίηση της συμμετοχής της εθνικής ομάδας, η ευθύνη του σχεδιασμού, της συγκρότησης και της εικόνας της αποστολής είναι δική της και εφόσον ο συντονισμός των αθλητών δεν είναι εφικτός, η τελική απόφαση για όλα τα θέματα της αποστολής ανήκει σε αυτήν, καθώς η Ε.Ο.Υ.Δ.Α. είναι αυτή που φέρει την ευθύνη για την εικόνα της εθνικής ομάδας στο εξωτερικό και οφείλει να περιφρουρήσει την εικόνα αυτή με κάθε τρόπο. Αθλητής ή Βοηθός ο οποίος θα δημιουργήσει αδικαιολόγητη ένταση στους κόλπους της αποστολής ή θα υποπέσει σε ηθικό παράπτωμα (κακόβουλη συμπεριφορά, ύβρεις κτλ.) παραβιάζει τον παρόντα κανονισμό και είναι ο ίδιος ή ο αθλητής που τον επέλεξε υποκείμενος σε πειθαρχικές κυρώσεις από το Δ.Σ. της ΕΟΥΔΑ αφού ακολουθηθεί η προβλεπόμενη στο καταστατικό της διαδικασία.  

 

 1. ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

Εφόσον η Ε.Ο.Υ.Δ.Α. παρέχει στους αθλητές και στους βοηθούς τους επίσημη εμφάνιση εθνικής ομάδας, οι αθλητές και οι βοηθοί είναι υποχρεωμένοι να τον παραλάβουν από τα γραφεία της Ομοσπονδίας και να φορούν τις εμφανίσεις αυτές φροντίζοντας για ομοιομορφία σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις της διοργάνωσης στην οποία συμμετέχουν. Εφόσον η Ε.Ο.Υ.Δ.Α. δεν έχει επίσημους χορηγούς, οι οποίοι έχουν δικαίωμα προβολής μέσω του ρουχισμού της εθνικής ομάδας και εφόσον η Ε.Ο.Υ.Δ.Α. δεν βαρύνεται αποκλειστικά με όλα τα έξοδα της αποστολής, οι αθλητές και οι βοηθοί έχουν δικαίωμα να επιθέσουν στον επίσημο ρουχισμό της εθνικής ομάδας τα λογότυπα των χορηγών τους με τρόπο διακριτικό, ο οποίος δεν θα αλλοιώνει το χαρακτηριστικό της ομοιομορφίας της εμφάνισης της ομάδας όταν αυτή βρίσκεται στις επίσημες εκδηλώσεις της διοργάνωσης, στην οποία συμμετέχει.

 

 1. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Οι αθλητές και οι βοηθοί τους είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν και να προβάλλουν τον εξοπλισμό των χορηγών της Ε.Ο.Υ.Δ.Α.. Οι αθλητές της εθνικής ομάδας είναι επίσης υποχρεωμένοι να μετέχουν σε φωτογραφήσεις ή παρουσιάσεις ομάδας και να μεταβαίνουν στα περίπτερα εκθέσεων των χορηγών της εθνικής εντός της Ελληνικής επικράτειας. Εφόσον η Ε.Ο.Υ.Δ.Α. δεν έχει επίσημους χορηγούς, οι οποίοι έχουν δικαίωμα προβολής μέσω του εξοπλισμού της εθνικής ομάδας και εφόσον η Ε.Ο.Υ.Δ.Α. δεν βαρύνεται αποκλειστικά με όλα τα έξοδα της αποστολής, οι αθλητές και οι βοηθοί έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν ή προβάλουν τον εξοπλισμό της αρεσκείας τους στο διεθνές πρωτάθλημα. Εφόσον η Ε.Ο.Υ.Δ.Α. βαρύνεται αποκλειστικά με όλα τα έξοδα της αποστολής, είναι στη διακριτική ευχέρεια της να απαιτήσει από τους αθλητές και τους βοηθούς να αφαιρέσουν τα εμπορικά διακριτικά από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν στο διεθνές πρωτάθλημα.

 

 1. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ

Ο αναπληρωματικός αθλητής οφείλει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να αγωνισθεί στο διεθνές πρωτάθλημα, αλλά ταυτόχρονα να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην προετοιμασία όλων ανεξαιρέτως των βασικών αθλητών. Ο αναπληρωματικός αθλητής θα επιλέξει σε συνεργασία με τον αρχηγό της αποστολής τον τρόπο, με τον οποίον θα εκπληρώσει καλύτερα τα ανωτέρω. Εφόσον ο αναπληρωματικός αθλητής έχει μεταβεί στην αποστολή με δικά του έξοδα, είναι στην απόλυτη κρίση του με ποιο τρόπο θα προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να αγωνισθεί στο πρωτάθλημα και δεν υποχρεούται να παράσχει βοήθεια στους βασικούς αθλητές.

 

 1. ΑΡΧΗΓΟΣ

Ο αρχηγός της αποστολής ορίζεται από την Ε.Ο.Υ.Δ.Α. και έχει όλη την ευθύνη σχεδιασμού της αποστολής. Επιτελεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με τον κανονισμό του διεθνή αγώνα και σε αυτόν αναφέρονται όλα τα μέλη της αποστολής. Ο αρχηγός της αποστολής επιβαίνει στις βάρκες αναγνώρισης των αθλητών, εφόσον εκείνοι το επιθυμούν, όμως δεν δέχεται υποδείξεις για το τι θα κάνει στην αναγνώριση, ούτε σε ποιες βάρκες και με ποιον αθλητή θα μεταβεί και πότε. Ο αρχηγός της αποστολής έχει αρμοδιότητα να δώσει άδεια στους αθλητές και βοηθούς να απέχουν από προγραμματισμένη εκδήλωση της διεθνούς διοργάνωσης ή της εθνικής ομάδας εσωτερικά. Σε περίπτωση παράβασης του παρόντος κανονισμού, ο αρχηγός εισηγείται στο Δ.Σ. της Ε.Ο.Υ.Δ.Α. την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στους αθλητές. Ο αρχηγός, πάντως, δεν έχει αρμοδιότητα να αντικαταστήσει βασικούς αθλητές με τον αναπληρωματικό παρά μόνο λόγω ασθένειας ή ατυχήματος και δεν αποβάλει κανέναν από την αποστολή, καθώς έχει την ευθύνη της μέχρι την επιστροφή της.

 

 1. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ

Στα πρωταθλήματα που η επίσημη βαθμολογία είναι μόνο ατομική, οι αθλητές της εθνικής ομάδας δεν είναι υποχρεωμένοι να συνεργάζονται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, όσον αφορά τη θάλασσα, αλλά έχουν υποχρέωση να παρέχουν αμέριστη βοήθεια στους συναθλητές τους, όσον αφορά την πληροφόρηση γύρω από τις τράπεζες του αγώνα, τις απαγορευμένες περιοχές, τα αλιεύματα, τα υλικοτεχνικά μέσα προετοιμασίας (μετακινήσεις, εξοπλισμός, σκάφη) ώστε η ομάδα να έχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προετοιμασίας. Όσον αφορά την αγωνιστική τακτική, οι αθλητές μπορούν να επιζητούν τη βοήθεια του αρχηγού σε περίπτωση που πιστεύουν ότι οι συμβουλές ή ο συντονισμός του θα αποβούν κερδοφόρα για τη συνολική ανεπίσημη βαθμολογική συγκομιδή της ομάδας, στην οποία η Ε.Ο.Υ.Δ.Α. αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι βοηθοί των αθλητών ή/και ο αναπληρωματικός είναι υποχρεωμένοι να επικοινωνούν με τον αρχηγό στην πρώτη δυνατή ευκαιρία και να του μεταφέρουν όλες τις τεχνικές πληροφορίες, οι οποίες έχουν σημασία και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αγωνιστική τακτική των συναθλητών τους.

 

Ο ανωτέρω κανονισμός εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γ.Σ. και εξουσιοδοτήθηκε ο πρόεδρος της Γ.Σ. να τον εισηγηθεί στο Δ.Σ. της ΕΟΥΔΑ για έγκριση.

 

Θέμα όγδοο: Εισαγωγή ως σημαντικού κριτηρίου εκλεξιμότητας για την εθνική ομάδα τη δυνατότητα ενός αθλητή να συνεργάζεται αρμονικά με τους οποιουσδήποτε συναθλητές του κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και του αγώνα.

 

Ο πρόεδρος ανέπτυξε στ Γ.Σ. ότι θεωρεί ότι ήλθε η ώρα να επιλέγονται οι αθλητές της εθνικής ομάδας, όχι μόνο από το πόσο καλά ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός διεθνή αγώνα, αλλά και από το πόσο καλά μπορούν να συνεργασθούν και να αλληλεπιδράσουν με τα υπόλοιπα μέλη μιας αποστολής. Συνεπώς θα πρέπει να τεθεί στους εκλέκτορες ως βασικό κριτήριο εκλεξιμότητας η δυνατότητα ενός αθλητή να συνεργάζεται αρμονικά με τους οποιουσδήποτε συναθλητές του κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και του αγώνα.  Η Γ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του προέδρου, αλλά ο Β. Ζωνομέσης πρότεινε να συνταχθεί ένας κανονισμός προϋποθέσεων για τους εκλέκτορες και κριτηρίων εκλεξιμότητας για τους αθλητές. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται και η δυνατότητα των εκλεκτόρων να επιλέγουν τους κατάλληλους και η αιτιολόγηση των αποφάσεών τους αλλά και η κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν οι αθλητές για να πράξουν τα δέοντα για να επιλεγούν. Η Γ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να συνέλθουν αρκετά μέλη του Συνδέσμου κατά τη διάρκεια των εκθέσεων του 2016, ώστε να εκπονηθεί ένας κανονισμός για τους μελλοντικούς εκλέκτορες και να προταθεί για έγκριση σε επόμενη Γ.Σ.

 

Θέμα ένατο: Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.


Ο Πρόεδρος της Συνελεύσεως αναφέρει στη Συνέλευση ότι η θητεία του Δ.Σ. έληξε στις 7.11.2015 και επομένως πρέπει να εκλεγεί το νέο Δ.Σ. στην παρούσα συνέλευση. Οι μοναδικοί υποψήφιοι για το νέο Δ.Σ. του σωματείου είναι οι κάτωθι:

 1. Ανδρέας Κωστανάσιος
 2. Γιώργος Χρίστης
 3. Γιώργος Δούναβης
 4. Γιώργος Σωτήραλης και
 5. Σπύρος Μαρίνης

Υποψήφιοι για την Εξελεγκτική Επιτροπή ανακηρύχθηκαν οι κάτωθι:

 1. Γιάννης Σιδέρης
 2. Νίκος Καμπάνης και
 3. Λάμπρος Δερτιλής

 

Μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων εξελέγη από τη Γ.Σ. τριμελής Εφορευτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Μανώλη Περιστέρη, Δημήτρη Κόλλια και Βασίλη Ζωνομέση και διενεργήθηκε μυστική ψηφοφορία σύμφωνα με το άρθρο 15 του καταστατικού.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε στη Γ.Σ. τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Για το Δ.Σ. οι υποψήφιοι έλαβαν:

 1. Ανδρέας Κωστανάσιος ψήφους 14
 2. Γιώργος Χρίστης ψήφους 14
 3. Γιώργος Δούναβης ψήφους 14
 4. Γιώργος Σωτήραλης ψήφους 14 και
 5. Σπύρος Μαρίνης ψήφους 14

 

Για το Δ.Σ. συνεπώς εξελέγησαν οι Ανδρέας Κωστανάσιος, Γιώργος Χρίστης, Γιώργος Δούναβης, Γιώργος Σωτήραλης και Σπύρος Μαρίνης.
Για την Εξελεγκτική Επιτροπή οι υποψήφιοι έλαβαν:

 1. Γιάννης Σιδέρης ψήφους 14
 2. Νίκος Καμπάνης ψήφους 14 και
 3. Λάμπρος Δερτιλής ψήφους 14

 

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι Γιάννης Σιδέρης, Νίκος Καμπάνης και

Λάμπρος Δερτιλής.

 

Μη υπάρχοντος άλλου θέματος προς συζήτηση, σε αυτό το σημείο ελύθη η συνεδρίαση της Γ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος της Γ.Σ.                                     Ο Γραμματέας της Γ.Σ.
Νικόλαος Καμπάνης                                      Γιώργος Δούναβης