ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ υπ’ αριθμ. 21 TOY ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ

Στην Αθήνα και στα γραφεία του σωματείου «ΓΛΑΥΚΟΣ», την Πέμπτη 13 του μηνός Νοεμβρίου του έτους 2008 στις 9.00 μ.μ. συγκλήθηκε νόμιμα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ σύμφωνα με τα άρθρα 14 και 16 του καταστατικού αυτού.

Σε σύνολο 8 ταμειακώς τακτοποιημένων μελών παρέστησαν αυτοπροσώπως τα παρακάτω ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη: 1. Καμπάνης Νίκος, 2. Σμυρνιώτης Δημήτρης, 3. Κόλλιας Δημήτρης, 4. Δερτιλής Λάμπρος, 5. Δεγαΐτας Ιωάννης, 6. Μαρίνης Σπυρίδων και Δούναβης Γεώργιος δηλαδή σύνολικά 7 και επομένως  υπάρχει απαρτία σύμφωνα με το άρθρο 14 του καταστατικού και η Γ.Σ. προχωρεί στην ημερησία διάταξη.

Ο ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου Νίκος Καμπάνης αναλαμβάνει χρέη προέδρου της Γενικής Συνελεύσεως και ο Γραμματέας του Δ.Σ. Σπύρος Μαρίνης, χρέη Γραμματέα.

Μετά από χαιρετισμό, και αφού ο πρόεδρος συνεχάρη τα μέλη για τη συνεισφορά τους στη μεγάλη επιτυχία της εθνικής ομάδας και του Γ. Σιδέρη στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Βενεζουέλα, προχώρησε στη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Θέμα πρώτο: Απολογισμός Πανελληνίου Πρωταθλήματος 2008

 

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι το πρωτάθλημα του 2008 υπήρξε από τα συναρπαστικότερα των τελευταίων χρόνων, με μεγάλη συμμετοχή ικανών αθλητών και πολύ ωραία ψάρια. Μοναδικό δυσάρεστο σημείο υπήρξε το ζύγισμα της α’ ημέρας, το οποίο ευτυχώς διορθώθηκε τη δεύτερη. Σχετικά με το ρεπορτάζ του περιοδικού ΒΥΘΟΣ για το πρωτάθλημα, ο πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη, ότι το ΔΣ απέστειλε επιστολή, η οποία όμως δεν δημοσιεύθηκε στο επόμενο τεύχος, αν και είχε αποσταλεί εγκαίρως στο περιοδικό. Ο πρόεδρος επικοινώνησε ο ίδιος με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η μη δημοσίευση οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα (το εργαστήριο δεν ειδοποίησε για τη λήψη της) και ότι στο επόμενο τεύχος αυτή θα δημοσιευθεί άνευ άλλου, μαζί με την απάντηση του περιοδικού. Η θέση αυτή καλύπτει τον Π.Σ.Α.Υ.Κ. ο οποίος οφείλει να αναμείνει τη θέση του ΒΥΘΟΥ πάνω στα θέματα που τίθενται. Ο πρόεδρος θέλησε ακόμα να εκφράσει τη λύπη του, καθώς από την επιστολή, η οποία εμφανίζει το ΒΥΘΟ ως «ευαγγέλιο» του αγωνιστικού ψαροτούφεκου κατά την περίοδο της ανυποληψίας της εθνικής ομάδας, εθίγησαν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι αρθρογραφούσαν την περίοδο αυτή στον Υποβρύχιο Κόσμο και «στήριζαν» έμπρακτα το αγωνιστικό ψαροτούφεκο. Ο πρόεδρος επισήμανε πως είναι αλήθεια ότι ο τρόπος με τον οποίον παρουσιάζεται το θέμα στην επιστολή θίγει τους ανθρώπους αυτούς, μέλη του Π.Σ.Α.Υ.Κ. ή μη και ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του ΔΣ. Όσον αφορά το κατ’ ουσίαν ζήτημα, δε γεννάται θέμα ότι το ρεπορτάζ ήταν απαράδεκτο και ότι το περιοδικό δεν έπρεπε να το δημοσιεύσει στη μορφή που ήταν. Στο μέλλον θα πρέπει τα μέλη του Π.Σ.Α.Υ.Κ. που συνεργάζονται με το ΒΥΘΟ να επιμελούνται ίσως το ρεπορτάζ για να έχει αυτό όλα εκείνα τα στοιχεία που από τη δεοντολογία επιβάλλεται να έχει, όπως: αληθινή και πιστή αφήγηση των περιστατικών, χωρίς αυθαίρετα και αστήρικτα συμπεράσματα και δίκαιη και καλόπιστη κριτική όλων αυτών που μοχθούν για να συντελεσθεί κάθε φορά η διοργάνωση. Τέλος, ο πρόεδρος ανέφερε ότι ο Ν.Ο. Μουδανιών ξόδεψε € 11.000 για τη διοργάνωση του πρωταθλήματος. Από αυτά, € 4.000 δόθηκαν από το Δήμο Τορώνης και € 3.000 ήταν από χορηγίες.

Θέμα δεύτερο: Απολογισμός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2008

Ο πρόεδρος ανέφερε στη Συνέλευση ότι δεν απαιτήθηκε να ξοδευτούν χρήματα από το ταμείο του συλλόγου για την αποστολή του παγκοσμίου. Βέβαια, τα χρήματα των χορηγών της Ομοσπονδίας δεν μπορούσαν να καλύψουν ούτε την προετοιμασία του Απριλίου, ούτε 5ο ή 6ο άτομο κι έτσι τα έξοδα αυτά καλύφθηκαν ιδιωτικά, αλλά συνέβαλαν στην επιτυχία. Η αποστολή υπήρξε υποδειγματική δίχως παρατράγουδα και είχε ευτυχή κατάληξη με την επίτευξη του αργυρού μεταλλίου.

Θέμα τρίτο: Χορηγίες Εθνικής Ομάδας 2009

 

Ο πρόεδρος ενημερώνει τη συνέλευση ότι οι συμβάσεις των χορηγών της εθνικής λήγουν στο τέλος του έτους και ότι αν δεν ανανεωθούν θα πρέπει τα μέλη να αναζητήσουν νέους, καθώς η επιτυχία των αποστολών βασίζεται στην οικονομική ενίσχυση της προετοιμασίας τους. Με πρωτοβουλία του Μανώλη Περιστέρη, η εθνική ομάδα 2008 παρέθεσε γεύμα στους χορηγούς της σε ταβέρνα της Καισαριανής για να τους ευχαριστήσει για τη συμβολή τους. Ο Μανώλης πλήρωσε το λογαριασμό και δεν δέχθηκε κουβέντα, κάτι που πρέπει τα μέλη να γνωρίζουν διότι αποτελεί πολύ γενναιόδωρη πράξη που αντανακλά σε όλους μας. Οι κκ. Μιχαλόπουλος, Σπύρος Καρτελιάς, Καρυοφίλης και Μπαχράμης έδειξαν να είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν και για την επόμενη διετία. Ο κ. Π. Βασιλειάδης δεν θα συνεχίσει τη χορηγία του. Ο πρόεδρος προέτρεψε τα μέλη να κάνουν επαφές με την αντιπρόσωπο της Yamaha στην Ελλάδα, αφού η προβολή ενός εξωλεμβίου κινητήρα ταιριάζει με το προφίλ του αθλήματός μας και δεν ανταγωνίζεται τους υφιστάμενους χορηγούς.

Θέμα τέταρτο: Αγώνας Νέων 2009

Ο πρόεδρος πληροφορεί τη συνέλευση ότι ο Π.Σ.Α.Υ.Κ. εφέτος θα διοργανώσει το 3ο κατά σειρά Κύπελλο Νέων Υποβρύχιας Αλιείας κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου 2009 με πιθανό τόπο διεξαγωγής τη Σύρο. Στον αγώνα αυτόν για πρώτη φορά εφέτος θα είναι δυνατή η συμμετοχή μόνο με αθλητικό δελτίο Ναυτικού Oμίλου ανά ομάδες των δύο αθλητών, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν αγωνισθεί προηγουμένως σε πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ο Π.Σ.Α.Υ.Κ. αναλαμβάνει εφέτος την ανωτέρω πρωτοβουλία με σκοπό να τονώσει, αλλά και «αφυπνίσει» τους Ναυτικούς Ομίλους της χώρας και να δημιουργήσει «αθλητική συνείδηση» στους ψαροτουφεκάδες. Ο αγώνας αυτός θα δώσει την ευκαιρία σε νέους αθλητές της υποβρύχιας αλιείας να γνωρίσουν το άθλημα και παράλληλα από εφέτος θα εξασφαλίσει την εγγραφή τους σε κάποιο αθλητικό όμιλο και για αυτούς που επιθυμούν και τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Πολλά μέλη εξέφρασαν την άποψη ότι ο αγώνας δεν πρέπει να γίνει στη Σύρο, καθώς η μετάβαση σε νησί κοστίζει αρκετά χρήματα και θα είναι δύσκολο να έλθουν πολλές ομάδες. Ο πρόεδρος παρατήρησε ότι η Σύρος έχει μεγάλη υποδομή και πολλά παιδιά που ενδιαφέρονται για το αγωνιστικό ψαροτούφεκο και αν ο αγώνας διαφημισθεί εγκαίρως και με το σωστό τρόπο, αυτοί που πρέπει, όχι μόνο θα ακολουθήσουν, αλλά από την επόμενη ημέρα θα έχουν έτοιμα και τα δελτία τους. Να σημειωθεί εδώ, ότι η Ομοσπονδία έχει ήδη αποδεχθεί πρότασή μας για αύξηση των αθλητών κάθε σωματείου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Έτσι δεν θα υπάρξουν προβλήματα συνωστισμού στο μέλλον στα σωματεία που θα έχουν περισσότερους από 2 αθλητές που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα.

Θέμα πέμπτο: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2009

Ο πρόεδρος ενημερώνει τη Συνέλευση ότι ο μόνος όμιλος που ενδέχεται να εκφράσει ενδιαφέρον για τη διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος 2009 είναι ο ΑΠΝΟΥΣ Ηρακλείου Κρήτης, αφού ο αθλητής του Νίκος Σαραντινός προτρέπει τη διοίκηση του συλλόγου να το διεκδικήσει. Άλλη μια καλή λύση που πρέπει να βολιδοσκοπηθεί είναι ο ΝΑΣΚ Αίολος Καλαμάτας. Τα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου προσφέρουν και καλό απάγγειο από τα μελτέμια, ενώ το 2002 είχε διοργανωθεί εκεί ένα πετυχημένο πρωτάθλημα. Τώρα που ελλείπουν οι ανάγκες σε κριτές και η ασφάλεια των αθλητών είναι εξασφαλισμένη από τους δύτες ασφαλείας, οι διοικούντες τον Αίολο δεν θα έχουν αντιρρήσεις για την ανάληψη της διοργάνωσης. Ο πρόεδρος ανέλαβε να κάνει ο ίδιος τις επαφές με τους δύο ομίλους για να δει αν υπάρχει προοπτική διοργάνωσης του πρωταθλήματος από αυτούς. Οι πιθανοί μήνες διεξαγωγής είναι Ιούνιος για την Καλαμάτα και Οκτώβριος για την Κρήτη, καθώς το Ευρωαφρικανικό πρωτάθλημα 2009 στην Αλγερία θα διεξαχθεί πιθανότατα Σεπτέμβριο του 2009. Ο πρόεδρος παρατήρησε ότι ίσως είναι σκόπιμο να συζητηθούν εκ νέου οι κανονισμοί του πρωταθλήματος που αφορούν τα μαύρα ψάρια για να αφαιρεθεί μια κι έξω η δυνατότητα σε ορισμένους να δημαγωγούν κατά των αγώνων. Επίσης, ίσως πρέπει να ρυθμισθούν και τα θέματα ελάχιστου και μέγιστου βάρους και αριθμού ατόμων των πελαγίσιων ψαριών όπως του τόνου ή του μαγιάτικου. Τα μέλη συμφώνησαν ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να τεθούν σε μια μαζική συνέλευση και να αποφασισθούν ενώπιον όλων και αφού όλοι θα έχουν προβληματισθεί για αυτά.

Θέμα έκτο: Έκθεση NATEX 2009

Ο πρόεδρος αναφέρει στα μέλη ότι η έκθεση NATEX 2009 θα γίνει στο τέλος Μαρτίου 2009 και ότι το ΔΣ αποφάσισε να έχει δικό του περίπτερο και να μην στεγασθεί στο περίπτερο κάποιου από τους χορηγούς της εθνικής. Θα πρέπει να προβληθούν οι επιτυχίες της εθνικής ομάδας και να διατεθεί στο κοινό ενημερωτικό έντυπο και dvd με το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Επίσης, πρέπει να σχεδιασθεί πάλι αναμνηστικό t-shirt υποστήριξης της ομάδας για το Ευρωαφρικανικό Πρωτάθλημα του 2009 στην Αλγερία. Για να καταμεριστεί η εργασία που επάγονται τόσο ο αγώνας των νέων, όσο και η έκθεση, θα πρέπει όλοι όσοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν και να βοηθήσουν.

Εκτός ημερησίας διατάξεως, ο πρόεδρος ανέφερε στα μέλη ότι δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Ανατολικής Αττικής ανέφερε τον Τάσο Χάλαρη πρωταθλητή κόσμου για τη νίκη του μαζί με το Γιάννη Σιδέρη στο Champion’s League και ότι αυτό μεταξύ άλλων προκάλεσε και τη διαμαρτυρία του Ρομπέρτο Κάλιτς. Ο πρόεδρος επέστησε στα μέλη την προσοχή σε όσο λέγονται ή δίδονται στον τύπο, ώστε να αποφεύγονται αυτού του είδους οι ανακρίβειες, οι οποίες στο τέλος βλάπτουν εμάς τους ίδιους.

Τέλος, ο πρόεδρος ανέφερε ότι η ΕΟΥΔΑΤΚ του διαμήνυσε προφορικά ότι στο εξής σκοπεύει να τηρήσει αυστηρά το νόμο 2725/1999 και να επιβάλει κυρώσεις σε αθλητές που θα λαμβάνουν μέρος σε αγώνες χωρίς αυτοί να είναι εγκεκριμένοι από αυτήν. Η Ομοσπονδία αδιαφορούσε για αντίστοιχες συμπεριφορές στο παρελθόν, αλλά ενδέχεται να αποφασίσει να εφαρμόσει τα δικαιώματα που της δίνει ο νόμος. Καλό θα ήταν οι αθλητές που ενδιαφέρονται για το πανελλήνιο πρωτάθλημα και την εθνική ομάδα να απευθυνθούν στην Ομοσπονδία πριν συμμετάσχουν σε αγώνες open μη αθλητικών φορέων.

Μή υπάρχοντος άλλου θέματος προς συζήτηση, σε αυτό το σημείο ελύθη η συνεδρίασης της Γ.Σ.

Ο Πρόεδρος της Γ.Σ.                          Ο Γραμματέας της Γ.Σ.

Νικόλαος Καμπάνης                           Σπύρος Μαρίνης